Alergik którego przedmiotem uczulenia jest jedzenie, może przejawiać reakcje alergiczne w stosunku do jednego lub kilku składników pokarmowych. By wyeliminować te najbardziej szkodliwe rodziny produktowe najskuteczniej jest poddać się programowi dietetycznemu jakim jest dieta eliminująca. Dzięki niej, chory na alergię pokarmową uczy się nie tylko wykluczać szkodzące mu pokarmy. Uczy się on też w jaki sposób może zastępować potrzebne jego organizmowi ale szkodliwe składniki pokarmowe. Te zastępcze produkty czy składniki pokarmowe określa się jako suplementy diety. Z medycznego punktu widzenia suplementy diety to nic innego jak skoncentrowane źródła witamin, składników mineralnych oraz innych ważnych dla prawidłowej pracy ustroju składniki. Wśród najczęściej stosowanych i zalecanych suplementów diety zalicza się: produkty pszczele, olejowe, drożdżowe, preparaty enzymatyczne oraz preparaty odżywcze takie jak: błonnik, aminokwasy, lecytyna, bioflawonoidy. Najczęściej przyswajane są one w postaci tabletek, drażetek, kapsułek.
Dieta alergika jest dietą ubogą w niektóre ważne składniki, co może wywołać osłabienie organizmu czy zaburzenia w pracy ustroju. Z tego też względu prócz wymienionych powyżej suplementów diety, powinien on poszukać w sklepach specjalnych produktów przeznaczonych dla osób o specyficznym sposobie odżywania się. Należy ich poszukiwać wśród następujących środków spożywczych: środki spożywcze uzupełniająca dla niemowląt i małych dzieci, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, środki spożywcze dla osób z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów, produkty bezglutenowe, produkty niskosodowe. Produkty bezglutenowe oraz środki uzupełniające dietę najmłodszych stosuje się w przypadku gdy alergia pokarmowa została wykryta i określona u dziecka.
Alergie pokarmowe dziecięce
Problemy zdrowotne takie jak uczulenia pokarmowe dotyczą nie tylko osób dorosłych. Są one też dość często spotykane u małych dzieci. Najczęstszy alergen jaki uczula dzieci to białko mleka krowiego. Nie jest on jednak jedynym produktem uczulającym milusińskich. Jeszcze częstszym alergenem jest gluten. Wśród produktów, które zawierają gluten znajdują się między innymi: ciasta, herbatniki, biszkopty, wafelki, batony, chleb, bułki, makaron, kaszy: manna, pęczak, kuskus, jęczmienna a także muesli, płatki śniadaniowe jęczmienne, owsiane, pszenne i żytnie oraz naleśniki, pierogi, kopytka. Gluten obecny może być też w takich lubianych przez dzieci artykułach jak: czekolada z nadzieniem, parówki, lody, żelki. Jak więc widać mały alergik nie ma łatwego życia. większość wymienionych tu składników czy artykułów spożywczych, to ulubione potrawy naszych dzieci.
Opieka nad dzieckiem alergikiem pokarmowym, wymaga od rodziców odpowiedzialności ale również ogromnej ilości wiedzy jaka jest niezbędna by wiedzieć jakie składniki uzupełniające można a nawet należy wprowadzić do diety dziecka by zapewnić mu nie tylko bezpieczeństwo ale również zdrowie i kondycję. W diecie malca chorego na alergię pokarmową powinny znaleźć się takie artykuły jak: produkty spożywcze z kukurydzy, gryki, ryżu, ziemniaków, soi, prosa, tapioki, amarantusa. Dobrze jeśli jadłospis dziecka alergicznego wzbogacimy o takie składniki jak: makaron sojowy, makaron ryżowy, mąkę kukurydzianą i przetwory ją zawierające, mąkę gryczaną a także skrobię pszenną bezglutenową jaką można dodawać do samodzielnie przygotowywanych potraw dla dziecka. Kupując produkty spożywcze dla dziecka alergicznego należy zwracać szczególną uwagę na ich składniki. Należy przede wszystkim wyeliminować wszelkiego rodzaju zboża. Zakazane są też panierowane mięso, kawa zbożowa czy zagęszczane mąką zupy. Spożywcze artykuły przeznaczone dla dzieci alergicznych oznaczone są rysunkiem przedstawiającym przekreślony kłos.