Ziarna szałwii hiszpańskiej posiadają wiele ważnych właściwości. To wszystko dlatego, że zawierają tak wiele ważnych składników odżywczych, witamin, kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Na przykład – błonnik – jest dla układu pokarmowego bardzo ważny i korzystny, ponieważ działa jak ‘’miotełka’’, zmiatająca resztki jedzenia z jelit. Błonnik wpływa pozytywnie na pracę jelit i powoduje uczucie sytości, dzięki czemu nie mamy ochoty ciągle podjadać. Ponadto, można schudnąć dzięki dodaniu ziaren chia do swojej diety. Dodatkowo, jeżeli przy takiej diecie uprawiamy sport – uda nam się osiągnąć cel i pozbyć się nadwagi.

Ziarna chia a depresja

Ziarna chia są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.  Przy depresji pozytywny wpływ na nasz nastrój mają kwasy omega-3. W walce z tego typu zaburzeniami naszej psychiki możemy przyjmować dawkę do czterech łyżek nasion dziennie. Poprawi się nie tylko nasz stan psychiczny  zdolność koncentracji, dzięki czemu będziemy mogli lepiej wykonywać codzienne czynności. Wiele innych różnych schorzeń zostanie wyeliminowane dzięki regularnym spożywaniu nasion chia, co za tym idzie, nasz organizm będzie lepiej funkcjonował. Z kolei, gdy organizm jest zdrowszy, nasz umysł działa sprawniej. Wtedy poprawia się nasz stan psychiczny i to wszystko dzięki dodaniu do naszej diety nasion chia.

Ziarna chia przeciwko nowotworowi

Poprzez codzienne stosowanie nasiona chia jako dodatku do naszych potraw zmniejszamy wystąpienie raka. Profilaktycznie, dodając odpowiednią dla nas ilość ziaren chia do potraw (oczywiście z rozmysłem) zwiększamy wszelkie ‘’bariery obronne’’ naszego organizmu. Warto dodać, że chia to bogate źródło białka (22%), zdrowych tłuszczy roślinnych (30%) oraz blonnika (40%).

Lepsza pamięć dzięki nasionom?

Ziarna chia dzięki kwasom omega-3 poprawiają naszą zdolność koncentracji, wpływają na pamięć i sprawiają, że układ nerwowy nie jest aż tak podatny na stres. Można więc powiedzieć, że ziarna chia w pewnym stopniu stymulują pracę naszego mózgu. Zawarty w nich kwas omega-3 szczególnie przyda się osobom młodym, narażonym na stres. W przypadku uczniów czy studentów kwas ten będzie nieoceniony w diecie, ponieważ koncentracja, pamięć i mniejsze działanie stresu daje świetne warunki do poprawienia swoich wyników w nauce. Nasiona chia będą miały również korzystny wpływ na kobiety w ciąży i ich dzieci. Z dobrodziejstw tego typu korzystać powinny osoby starsze, zwłaszcza cierpiące na demencję. Dzięki kwasom omega-3 możemy obniżyć poziom naszego cholesterolu we krwi.

Czarne nasiona chia

Źródło: Ariadna Trimigliozzi z Flickr.com

Nasiona chia a układ pokarmowy

Ziarna chia wpływają na nasz układ pokarmowy najbardziej dzięki błonnikowi – znany wszystkim dbającym o zdrowie i kondycję. Błonnik sprawia, że perystaltyka jelit poprawia się i nasz metabolizm jest odpowiedni. Uczucie głodu nie występuje już tak często – zastępuje je uczucie sytości. Dodatkowo, z bogactw nasion chia mogą skorzystać diabetycy – po spożyciu potrawy zawierającej nasiona chia w żołądku powstaje żel, który zapobiega wchłanianiu się enzymów, które tworzą węglowodany. Ziarna chia nie zawierają nowego żywieniowego wroga wielu osób – glutenu, więc jest to roślina, z której mogą czerpać wszyscy.

Ikona publikacji: Nadya Andwiani (Flickr.com)